munkahelyteremtés pályázat


Már szinte a csapból is a munkanélküliség téma folyik, és a válság többi ezzel kapcsolatos negatív hatása. Mostanra viszont kezd úgy tűnni, hogy a helyzet javulni fog. Az Új Széchenyi terv keretein belül ugyanis munkahelyteremtés pályázat kiírására kerül sor. Ez jó hír mind a vállalkozóknak, mind a munkanélkülieknek.


A munkahelyteremtés pályázat célja


Mindenki legnagyobb örömére a kormány munkahelyteremtés pályázat kiírásáról döntött, ami azóta is folyamatosan bővül. A munkahelyteremtés pályázat fő célja, hogy a hátrányos helyzetű térségekben is meginduljon a fellendülés. Hiszen a technológiai fejlődés mellett szükség van szakképzett munkaerőre is. Ahhoz pedig, hogy munkahelyeket lehessen teremteni, szükség van gépek beszerzésére, berendezések kialakítására, és egyéb eszközökre. A vállalkozások a vissza nem térítendő összegekből olyan munkahelyeket teremthetnek, amelyek segítségül szolgálnak a kistérségek fejlődéséhez, az előbbiekben leírt beruházásokkal összekapcsolva. Egy munkahelyteremtés pályázat megcélzása a vállalkozások számára is nagyon hasznos. Amellett, hogy a pályázati úton kapott pénzt nem kell visszatéríteni, még lehetőség nyílik a fejlődésre is. Arról nem is beszélve, hogy a több munkaerő még több profitot termel. Kis segítséggel is nagy lépések tehetőek előre, ezért érdemes megpályázni a kiírt támogatásokat, a feltételek teljesítését követően.


A munkahelyteremtés pályázat elérésének folyamata


A munkahelyteremtés pályázat megszerzéséhez összesen három lépésre van szükség. Először is fontos tudni, hogy a munkahelyteremtés pályázat kiírója a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. Miután az előírásoknak megfelelő körülmények megvalósultak, illetve megfelelőek, azután lehetséges a pályázat benyújtása. A munkahelyteremtés pályázat elfogadásáról visszaigazolás érkezik. A sikeres pályázást követően a második körben támogatási szerződés megérkezése a döntő lépés, ezen van ugyanis a „rábólintó” aláírás a befektető, és a szociális miniszter részéről. Az aláírások hiányában a szerzőséd érvénytelen, ezért fontos ügyelni minden részletre. Ahhoz, hogy a támogatást ki tudják fizetni, a befektetőnek szerződést kell kötni a regionális munkaügyi központtal is. A szerződés ebben az esetben hatósági típusú. A szerzőséd létrejötte után megkezdődik a benyújtott számlák alapján a támogatásra szánt összeg folyósítása. Innentől már kezdődhet az érdemi munka, a munkahelyek teremtése, a gépek beszerzése, az oktatások finanszírozása. Természetesen ezeket a folyamatokat folyamatosan, általában öt éven keresztül (egyéb esetekben három év) ellenőrzik, és adott esetben koordinálják is. A támogatás összege annál nagyobb, minél több főre szól a foglalkoztatás. Amennyiben az 500 főt eléri, akár 260 millió forint is lehet a támogatás mértéke. A munkahelyteremtés pályázat némi esélyt, és segítséget nyújthat a magyarországi hátrányos helyzetű településeknek, és talán reménnyel tölti meg azokat a munkanélkülieket, akik azért nem dolgoznak, mert a lehetőség sem adott számukra. Érdemes tehát belevágni, és segítséget kérni, mert ezzel az egész országot –igaz, csak kisebb mértékben- de fel lehet lendíteni, gazdaságilag is.