Mezőgazdasági pályázat


A mezőgazdaság helyreállítása, az agrár szektor újraélesztése kiemelkedő cél napjainkban, de sajnálatos módon önerőből nem sok gazda tudja újraindítani a termelést, vagy újraültetni a tönkrement borvidékeket. A mezőgazdasági pályázat több szektorban ad lehetőséget az újrakezdésre vagy a fejlesztésre, növekedésre. A mezőgazdasági pályázatok a borászattól a halászatig minden agrár területet támogat, sőt olyan projekteket is támogat, melyek például a turisztikai tevékenység ösztönzésére vagy a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére vonatkoznak.

 

Mezőgazdasági pályázat fiatal gazdáknak – „Vidék Kaland” program

A mezőgazdasági pályázatok közül 2012-ben az AGRYA 2012 által meghirdetett „Vidék Kaland” Program a legfontosabb, és a legismertebb. Ezt a programot a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége indítja azzal a céllal, hogy személyes példákkal bemutassák a mezőgazdaság működését, egészen a termeléstől a társadalomban betöltött szerepig, tehát bemutatni a gazdálkodó életformát. A „Vidék Kaland” program során meghirdetett mezőgazdasági pályázat keretében is ezt a célt akarják szolgálni, olyan fiatal gazdálkodók támogatásával, akik szívesen fogadnának gazdaságukba városi fiatalokat. A program illetve a pályázat is tökéletes alkalmat ad arra, hogy a vidék-város kapcsolatát újra felélesszék.

A gyakorlatban arról van szó, hogy a program keretein belül 18-35 év közötti városi fiatalok egy hétre leutaznak a kiválasztott gazdaságba és ott öt napon keresztül aktívan részt vesznek a gazdaságban folyó fizikai munkákban a fiatal gazda munkarendjéhez igazodva. A program június – augusztus között zajlik, a gazdák jelentkezését pedig április végéig várják, hogy egy-egy látogatás után a jelentkezők közül a program szervezői kiválogathassák a végleges gazdaságokat.

A fiatal városi jelentkezők között is meghallgatásokkal dől el, kik kapnak lehetőséget megismerni egy-egy mezőgazdasági terület mikéntjeit. A „Vidék Kaland” mezőgazdasági pályázat keretein belül 2011-ben a jelentkezők közül 30 fiatal városi vehetett részt a programban, akik 15 gazdaság közül választhatták ki a kívánt úticélt. A program 2011-es sikerei után felbuzdulva a szervezők szeretnék idén még szélesebb körben megismertetni a programot, hogy ez a mezőgazdasági pályázat teret kapjon, és hogy a városi fiatalok számára valós képet adjon a mai magyar mezőgazdaságról, az agrár ipar működéséről, fontosságáról.

 

Uniós Mezőgazdasági pályázatok Magyarországon

Az Európai Unió 7. keretprogramja lehetőséget ad 2007-2013 között mezőgazdasági pályázatok benyújtására. Hazánkban elérhető uniós mezőgazdasági pályázatok köre elég széles, és ami a legjobb, hogy a pályázók köre sem túlkorlátozott.

Az Európai Bizottság különböző mezőgazdasági pályázat keretein belül támogatja a vállalkozásokat, természetes személyeket, társadalmi szervezeteket, alapítványokat illetve intézményeket. A részvétel fő feltétele, hogy a mezőgazdasági terület – művelendő föld, borvidék, ültetvényes – uniós tagország területén legyen. Ez az uniós mezőgazdasági pályázat a mezőgazdasági munkálatok széles köre mellett támogatást nyújt a borászati illetve halászati területen gazdálkodók számára is.

A keretprogram által nyújtott támogatások, illetve a kiírt mezőgazdasági pályázatok megvalósítása mind-mind a 2007-ben létrehozott Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaphoz köthető. Az Európai Unió célja a programmal az unió területén lévő működő vagy éppen indítandó mezőgazdasági területek felélesztése, fejlesztése, korszerűsítése, illetve olyan lelkes fiatal gazdák támogatása, akik a mezőgazdasági pályázat által induló tőkéhez juthatnak, és versenyképes gazdaságot tudnak létrehozni. Hazánk jó adottságai, illetve a gazdák kiemelkedő agrár ismeretei mellett kedvező feltételekkel tudnak indulni ezen a mezőgazdasági pályázaton is.