Innovációs pályázatok Magyarországon:

 

Az innovációs pályázat célja az újítás, hogy fejlesztés. Napjainkban Magyarországon több féle pályázat is magában foglal innovációs pályázat lehetőséget, úgy mint az új Széchenyi terv, ami Innovációs eredmények hasznosításának támogatása céljából írt ki pályázatot GOP 1.3.1.C, KMOP 1.1.4.B a kis és közép vállalkozások részére. Emellett szintén az Új Széchenyi terv része az Innováció a fogászatban pályázat, ami szintén a GOP és a KMOP közös programja.

 

Innovációs eredmények hasznosításának támogatása, mint innovációs pályázat:

 

Ez az innovációs pályázat a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szól, viszont a pályázó személyénél született egy olyan kikötés, hogy mezőgazdasággal foglalkozók, önkormányzatok, alapítványok vagy non-profit szervezetek nem adhatják be pályázatukat erre a támogatásra. Ami fontos, hogy ez egy vissza nem térítendő támogatás, melynek összege 5-25 millió forint között alakulhat.

 

Olyan pályázatok kaphatnak támogatást ezen innovációs pályázat által, akik bérköltség, új gép és eszközök beszerzési, szállítási vagy üzembe helyezési költségét, betanítás díját vagy iparjogvédelmi tevékenység költségét szeretnék a támogatás összegéből finanszírozni. Fontos viszont leszögezni, hogy csak szoftverfejlesztésre nem vehető igénybe az innovációs pályázat támogatása, csak ha valamilyen tárgyiasult eszközhöz kapcsolódik a program.

 

Ez az innovációs pályázat nem régió specifikus, így Magyarország teljes területéről várják a pályázatokat, igényléseket. Az sincs előre megszabva, hogy mely régiók mekkora összegből kell, hogy gazdálkodjanak, így minden a pályázatokon múlik.

 

Mivel ez az innovációs pályázat visszatérítés nélküli, így csak olyan kötelezettségeket kell a szervezetnek vállalnia, mint a létszámtartás – a pályázat elnyerését követően megtartja a statisztikai létszámot a következő 2 évben – illetve bérfejlesztés – a beruházást követő 2 évben növeli a személyi jellegű ráfordításait.

 

Végezetül pedig pár kizáró ok, amik mellett nem adható be innovációs pályázat: nem adhat be szervezet innovációs pályázatot, ha nincs meg a két teljes lezárt üzleti éve, ha átlagos statisztikai létszáma 2010/11-ben 0,5 alatt volt, ha ebben a vizsgált időben a saját tőke negatív, vagy kevesebb volt, mint a jegyzett tőke, illetve ha csődeljárás, végelszámolás vagy felszámolás zajlik a szervezet ellen.

 

Innováció a fogászatban, mint innovációs pályázat:

 

Az Innováció a fogászatban elnevezésű innovációs pályázat célja, hogy a fogászati ágazatban működő innovatív vállalkozásokat korszerűsítse, új, magas értéket képviselő szolgáltatásokat, technológiákat dolgozzanak ki, és vezessenek be a piacon.

 

Természetesen ez az innovációs pályázat nagyon specifikus mivel olyan mikro-, kis-, illetve középvállalkozások jelentkezhetnek, akik rendelkeznek fogászati tevékenységhez szükséges működési engedéllyel. Fontos előfeltétel még a minimum egy teljes lezárt üzleti évnyi működés. Ez az innovációs pályázat is az egész ország területén megigényelhető, viszont itt már régiós különbségeket fogalmaztak meg a támogatás összegét illetően. Míg az innovációs pályázat összege 3 – 30 millió forint között alakul, addig Budapest és Pest megye területén pályázóknak csak maximum 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást írhatnak jóvá.

 

A fogászati innovációs pályázat olyan témakörökben pályázható meg, mint bérköltség finanszírozás, új gépek és eszközök beszerzési illetve más hozzá kapcsolódó költségek kifizetése, információs technológia fejlesztés, piaci bevezetés illetve fogászati ágazathoz kapcsolódó tanácsadás kiépítése. Mivel az innovációs pályázat támogatása vissza nem térítendő, így a pályázóknak vállalniuk kell a létszámtartás, bérfejlesztés és munkahelyteremtés kötelezettségét.