TÁMOP pályázat: (435)

 

TÁMOP támogatási területek:

A TÁMOP pályázat teljes nevén Társadalmi Megújulás Operatív Program, egy olyan pályázati rendszer, ami több területen nyújt támogatásokat. A TÁMOP pályázat támogatott területei között van például a munkapiac, az oktatás, kulturális területek – programtervezés, értékek védelme, illetve a különböző problémás társadalmi helyzetek – migráció, bűnmegelőzés. A TÁMOP pályázatok egyik kiemelt területe az akadálymentesítés, az esélyegyenlőség, és egyenlőbánásmód megteremtése.

 

TÁMOP pályázat, mint munkahelyi képzés támogatási rendszer

A TÁMOP pályázat igénybe vehető munkahelyi képzés támogatására is, úgy, mint szakmai képzések, idegen nyelvi képzések, kompetencia – és készségfejlesztés vagy informatikai képzések. A kiírt pályázat célja, hogy biztosítsa a munkaerő versenyképességének, foglalkoztathatóságának egyre növekedő mértékét. A vállalkozások által választott támogatási képzésterület, és a tervezett létszám mellett fontos még a vállalkozás mérete, termelékenysége, funkciói, hogy mely területen tevékenykedik, illetve, meg kell fogalmazni még a képzés célját is.

A TÁMOP pályázat hat konvergencia régióban került meghirdetésre, úgy, mint Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl. Magyarországon ennek a területnek a támogatása TÁMOP pályázat által összesen 20 milliárd forint. A hat terület között nem egyenlő mértékben oszlik meg azonban ez az összeg, például a Közép-magyarországi területen megpályázható maximum összeg összesen 1 milliárd forint. A TÁMOP pályázat munkahelyi képzések támogatása által a elmaradottabb területeket célzott meg leginkább erősíteni, támogatni.

A TÁMOP pályázat ezen a területen bármely vállalkozás számára igényelhető, beszéljünk mikro-, kis-, közép- vagy nagyvállakozásról.

A TÁMOP pályázat csak az összegben tér el a pályázók között, míg a mikro- és kisvállakozások számára elnyerhető vissza nem térítendő támogatás maximális összege 10 millió Ft, addig a középvállalkozások esetén ez 50 millió Ft, nagy vállalkozások esetén pedig 150 millió Ft. Fontos tudni, a TÁMOP pályázat akár teljesen önerő nélkül is igényelhető, pályázható.

 

Mire érdemes figyelni TÁMOP pályázat benyújtás esetén

 

A legfontosabb dolog TÁMOP pályázatok esetén, hogy mindig a legújabb, legfrissebb verziót töltsék ki a pályázók. Mivel egy adott témában több változattal jelennek meg felhívások, mindig azt válasszuk, amelyik a leginkább, sőt amelyik tökéletesen illik vállalkozásunkra, intézményünkre. Sok esetben a megfogalmazás nem megértése, vagy félreértése is okozhat problémát, így kérjünk szakértői segítséget, mert a hibásan vagy hiányosan benyújtott pályázatok elutasításra kerülnek.

Mivel a TÁMOP programok benyújtása túlnyomó részt számítógépes programokkal történik, így a programok megfelelő ismerete, illetve a nyomtatási körülményekre is figyelni kell. Csak a megfelelően kitöltött és nyomtatott TÁMOP pályázatok fogadhatók el. Figyelni kell emellett arra is, hogy mindvégig a fájl xdat kiterjesztésben maradjon, ezt célszerű ellenőrizni is.

Végül pedig, ami szintén gyakori hibaként jelenik meg a TÁMOP pályázatok benyújtáskor, hogy a pályázók elfelejtik aláírni a benyújtott pályázatot. Az aláírás, a pontosan és teljes körűen csatolt dokumentumok mellett fontos ismerni még az érvényességre és hitelességre vonatkozó szabályokat, illetve a különböző határidőket.

Amennyiben TÁMOP pályázat beadásával kapcsolatban szeretne valaki segítséget kérni, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján – www.nfu.hu – vagy az ügyfélszolgálat felkeresésével tud információkat szerezni.