pályázat, pályázatok  (414)

 

Pályázat, mint lehetőség

 

Magyarországon is, akárcsak világszerte, nagyon sok pályázat és támogatási lehetőség áll a vállalkozók előtt, akik az így kapott összegből fejleszthetik, növelhetik a vállalkozásukat, cégüket és intézményüket. Hazánkban az állami és az Európai Unió által kiírt pályázatok a legismertebbek, és a leggyakrabban pályázottabbak. Ezek a pályázat lehetőségek támogatják a munkavállalók képzését, a különböző vidékfejlesztési programokat, az átalakításokat, de ugyanakkor vannak önkormányzatok számára kiírt fejlesztési célú pályázatok, vagy társadalmi programokat támogató pályázatok is.

 

Mitől jó egy pályázat?

 

A pályázat megírásának, megtervezésének fő része, hogy 100%-osan nekünk kiírt pályázat alapján dolgozzunk. Sok az egyforma nevű, leírású pályázat, melyek között csak apró, ám pályázókra nézve nagyon fontos különbségek vannak, ilyen lehet például a cég mérete, minősítése vagy más egyéb.

Ha az első lépés megtörtént, és mindent rendben találtunk a pályázattal kapcsolatban, elkezdődik az anyaggyűjtés – ezt szintén a pályázat határozza meg, és szintén teljes mértékben be kell tartani a leírtakat, hiszen egy-egy dokumentum hiánya, vagy rossz feltüntetése érvénytelenné teheti a teljes pályázatot.

Ha megvannak a szükséges adatok, kitöltjük a formanyomtatványokat. Mindig a legújabbat, a legfrissebbet kell letölteni, vagy beszerezni, hiszen a pályázat kiírása és a határidő között sokszor akár egy teljes év is eltelik, mialatt apró változtatásokat eszközölnek a pályázati adatlapon. Ha már szóba került, a határidők pályázat benyújtás esetén szinte a legfontosabbak. Mivel egy támogatási rendszerről van szó, nem lehet késni a benyújtással, illetve nem szabad arra számítani, hogy később javíthatunk a pályázat anyagán. Mind az adatlapot, mind a csatolt papírokat tökéletesen, mindenhol aláírva kell beadni, hogy ne lehessen probléma vele.

Végezetül, ha beadtuk a teljes anyagot, határidőre és hibátlanul, akkor is sok esetben hónapokat kell várni arra, mire megtörténik az elbírálás, és szerencsés esetben, mire utalásra kerül a sor. A pályázat során felvázolt projekt ezért nem lehet túl kötött időtartamú, fontos, hogy akkor is éppoly aktuális legyen, mikor a pályázati elbírálás megtörténik, mint amikor a beadási határidő lejár.

 

Pályázat keresés

 

Sokan nem ismerik a támogatási lehetőségeket, mivel ezeket nem reklámozzák a médiában – érdekes is lenne, ha tévé reklámként mutatnának be egy mezőgazdasági fejlesztő pályázatot, vagy egy önkormányzati támogatást. Aki pályázatok által szeretne támogatást kapni, annak meg kell tanulnia, hogy hol érdemes pályázatokat keresni.

Az internet tökéletes eszköz a pályázatok keresésére, hiszen itt minden szükséges információ elérhető, és letölthető, emellett könnyű tájékozódni a pályázat fajták, pályázat típusok között.

Ha nem ismerjük a lehetőségeinket, akkor elegendő a saját vállalkozásunk alapján megkeresni azokat a pályázatokat, melyekre ezek a cégek pályázhatnak, majd ezután tematikusan szűkíteni a lehetséges pályázatok körét.

Az internet emellett tökéletes arra is, ha hibalehetőségekről, vagy a sikeres pályázatírás fortélyairól szeretnénk többet megtudni, példákat átolvasni.